Dani Gómez: «Al 93, no començàvem la partida fins que acabava l’etapa del Tour»

[Versión en castellano, a continuación]

El carrer de la Torre el va vore donar les seues primeres pilotades. El trinquet de Borriana fou l’escenari del seu debut en professionals, en 1993, just l’any que se’n va anar a fer la mili. Allí va coincidir amb Kike Gutiérrez -subcampió al Giro d’Itàlia del 2006-, qui l’acompanyaria més tard a comprar-se la seua primera bicicleta. El ciclisme és l’esport que l’ha complementat físicament, reconeix, per arribar a l’elit de l’Escala i Corda.

Dani Gómez (Benavites, 1974) s’acomiada ara de la pilota amb dos Circuits Bancaixa, dos Copes de la Diputació de València, tres Màsters, un campionat del món de Llargues i Joc internacional…, entre una llarga llista de trofeus. No es considera el millor mitger de la història, com tampoc ho fa el seu ídol, Alejandro Valverde. Si se n’anara a disputar el Tour de França té clar qui formaria el seu equip. Entre ells estaria Genovés II, de qui va ser ‘gregari’ al 2012 abans d’entrar en quiròfan. El dissabte 1 d’abril de 2017 passarà a la història com el dia de l’última partida oficial de Dani de Benavites: «Vaig sentir un cúmul d’emocions, per una banda, tristesa perquè haguera volgut arribar a la final i, per altra banda, content per la carrera que he completat. He disfrutat molt de la pilota».

Entrevista en homenatge a la seua trajectòria

SONY DSC

Què hi ha d’aquell xiquet que va començar a jugar a pilota just ací?

(Respira) Són molts records. En este carrer de la Torre li vaig donar els primers copets a aquella pilota de badana. Mon pare jugava ací a Galotxa i em va inculcar l’afició, junts anàvem als trinquets a vore els professionals. En eixa època jugava Paco Cabanes ‘El Genovés’ i les graderies es plenaven de gom a gom. I sí, recorde que en este carrer jo ja m’imaginava de blanc mentre la pilota rebotava entre la paret de ma casa i la de la ‘tia Susi’, la meua veïna.

El primer record que tinc teu és d’un matí que vingueres a casa per vore com estava el meu germà després de jugar –Dani sempre ha lluitat per crear afició entre els més menuts-. Em costa vore’t com un crack, eixos detalls no els tenen les estrelles…

Jo no em considere ningun crack. Ni molt menys una estrella! Açò és com si li pregunten a Alejandro Valverde si creu que és el millor ciclista del món, ell dirà que ja és un privilegi que el comparen amb els més grans. Doncs jo ja estic pagat d’entrar en eixe debat. Encara que per a mi és el número 1 i no eixirà d’Espanya un corredor com ell (riu), però en el meu cas crec que s’han vist millors mitgers que jo.

SONY DSC

Ja han passat 24 anys des d’aquella primera partida de professionals a Borriana. Com recordes eixe dia?

Amb molta il·lusió, jo sempre he volgut ser pilotari, mai he tingut altra idea al cap que no fóra vestir-me de blanc. Si poguera anar temps enrere canviaria algunes coses, cuidaria més la meua preparació física. Des que treballe amb Toni Astorgano he rendit molt millor, llàstima que abans la pilota no estava tan professionalitzada. Jo he conegut jugadors que eixien amb el cigarret a la boca, això ara seria descabellat. Però canviar altres decisions, com no haver jugat l’Individual, doncs no. No em vaig vore amb condicions per fer el rebot o el dau i mantinc eixa postura. 

Quins motius t’han portat a prendre esta decisió ara? 

No va ser una decisió de hui per a demà, portava uns mesos contemplant eixa possibilitat perquè alguns dies arribava a casa molt cansat i veia que açò s’estava fent massa llarg. Així que vaig traslladar a ValNet la meua voluntat de posar fi, volia acomiadar-me disputant la Lliga i mostrar un bon nivell en la màxima competició que hi ha per equips. També és veritat que amb el trasllat de la meua dona i la xiqueta a Barcelona tot es va precipitar. Crec, sincerament, que ara és el millor moment.
SONY DSC

Tornarem a vore en les Valls un mitger com tu i un rest com Àlvaro?

Ojalà n’apareguen i de millors, però és complicat perquè este esport requerix moltes hores, molta afició i tècnicament és difícil jugar en un trinquet. Ací hi ha bons jugadors, jo sempre els recomane que vagen a vore partides, que es fixen en com es col·loca un professional, d’observar s’aprèn moltíssim.

Se’n va un pilotari, es queda un ciclista

Dius que ja són molts anys en l’elit, però encara tens desfici de pujar la Rodana en bicicleta! Què has vist en el ciclisme que trobaves a faltar en la pilota?

És el meu segon esport. Vaig descobrir la bici farà vuit o deu anys i no saps com lamente no haver-la conegut abans. De xicotet tenia una lesió al genoll i gràcies al ciclisme va desaparèixer. A partir d’ahí, vaig començar a eixir 2-3 dies a la setmana perquè notava que físicament em venia molt bé per a la meua preparació com a pilotari.  Ah, una anècdota: quan vaig debutar en professionals va coincidir amb l’any d’anar a la mili, allí vaig conèixer Kike Gutiérrez, qui m’acompanyà a comprar-me la primera bici i amb ell vaig anar per primera vegada en un cotxe de carrera. Amb la de BTT he fet algunes marxes com la de Caudiel o la de Bronchales. Ara vull comprar-me la de carretera!

SONY DSC

Eres un pilotari de clàssiques o t’identifiques més amb un corredor del Tour?

Soc més de fons i continuïtat, de Giro, Tour i Volta. A més a més, com a espectador seguisc més este tipus de carrera, m’apunte quan pugen el Tourmalet, Aubisque, Naranco, Formigal… i puc estar hores i hores davant la tele. No lleve cap mèrit als guanyadors de clàssiques, de fet, mira el ‘Bala’, bo, eixe ho guanya tot! (S’alça del sofà per imitar com ataca Valverde agafat de baix del manillar).

Si te n’anares a disputar un Tour de França de pilota, quins serien els 7 jugadors que t’acompanyarien? (Ara van a reduir el número a 8 corredors en les ‘Grans Voltes’).

1- Pepe Mezquita: el meu confident.

2- Miguel de Petrer: gran amic i està fort en bici, m’ajudaria en els ports.

3- Genovés II: és fisioterapeuta i ens vindria molt bé després d’una etapa dura.

4- León: és el Joaquín de la pilota, el bon humor que necessita un equip.

5- Sarasol II: director de carrera, és intel·ligència pura.

6- Toni Astorgano: de preparador físic, també fa bici.

7- Rodrigo: este de cuiner, ens ajudaria a recuperar forces.

dani bici
Dani recorre amb la MTB sendes de la Calderona i la Serra d’Espadà. Fotos: Dani Gómez

I quines virtuts agafaries dels següents 7 corredors?

Alberto Contador: garra.

Chris Froome: regularitat.

Nairo Quintana: saber patir.

Alejandro Valverde: (pensa) d’este ho agafaria tot!

Peter Sagan: potència, velocitat… Està un poc boig, però m’encanta vore vídeos d’ell.

Miguel Indurain: si ‘El Genovés’ és el Déu de la pilota, un líder, este és el Déu del ciclisme. Em quede amb tot d’ell, de fet, quan jugàvem al 93, no començava la partida fins que acabava l’etapa del Tour. És un mite i també ho hem viscut a la pilota.

Pedro Delgado:  la personalitat, educació i capacitat de comunicar. És un crack!

Dani, un gregari de luxe

Has dit que Paco Cabanes era un líder, però tu també has fet de ‘gregari’ del fill. Al 2012, Genovés II torna al trinquet després de la lesió i recau altre camí, havia d’entrar al quiròfan. Com et vas plantejar eixa partida perquè ell jugara còmode? (Semifinal: Genovés i Dani contra Soro III i Javi. Final: contra Àlvaro i Jesús).

José venia d’una lesió al colze i després tenia el muscle també per operar. Per dalt no podia colpejar bé, imagina’t, un jugador que tècnicament era el número 1, molt complet amb les dos mans. Doncs jo intentava quedar-me les pilotes que venien més altes o les deixava perquè anaren a rebot o a l’escala. En dos dies havia d’entrar en quiròfan. Recorde que quan vam guanyar es va posar a plorar, sentia satisfacció però molta ràbia a la vegada.

Eixe mateix any, com a vigents campions del Bancaixa, tornes a formar equip amb Miguel de Petrer i també es lesiona. Com et vas rearmar psicològicament per arribar a semifinals -amb un jove Santi de suplent- i a més, guanyar la primera partida?

En aquell moment jo em trobava molt bé, sabia que el braç m’anava i guanyàrem la primera semifinal en Pedreguer, va ser increïble. Després en Massamagrell perdérem però ajustats, i ja en Pelayo, el trio d’Àlvaro ens va guanyar fàcil. Dos per a tres en la ‘Catedral’ és complicat… Semifinals n’he jugat moltíssimes, però finals, entre unes coses i altres (riu), poques.

La pilota, fora de València

Vaig coincidir amb un amic teu a la Volta a Espanya, un dels millors pilotaris de tots els temps: Juan Martínez de Irujo. Explica-li a una persona que no tinga ni idea de les dos modalitats, quines diferències hi ha entre la pilota valenciana i la basca.

La principal diferència és el pes: la nostra pesa entre 45 i 50 grams i la d’ells, 105g. Colpejar quasi el doble i amb eixa força és bestial. Ara bé, açò provoca que la velocitat de la valenciana siga molt superior. Les instal·lacions també canvien: en ‘Escala i Corda’ juguem en trinquet i ells en frontó.

SONY DSC

Campió del Món de Llargues i Joc internacional en l’any 2000 i Campió d’Europa de Llargues en 2001. Com es viu la pilota fora d’ací?

Fora de la Comunitat Valenciana no hi ha trinquets, es juga en un carrer o en un parking mateix d’un centre comercial on dibuixen unes línies en terra. No hi ha parets, no hi ha rebots, tens el sol de cara, és molt diferent. Amb la Selecció Espanyola he participat dos o tres vegades, però són modalitats que no em tiren molt.

I anem acabant la partida… Pensaves que et retiraries sense una Copa Diputació i en guanyares dos consecutives. La segona amb dedicatòria especial per a la teua dona i la xiqueta que venia de camí. Ho tenies pensat o vas improvisar?

A les primeres no vaig tindre molta sort i jo em centrava més en la Lliga. Quan vaig guanyar la primera Copa tindria quasi 40 anys i en la segona que estava la meua dona embarassada vaig pensar que seria un bon detall dedicar-la a les meues dos Maries. Des que tenim una xiqueta (s’emociona) ha canviat tot…

TEST PERSONAL | Dani en 10 preguntes

1. Una cançó: ‘Desde cuándo’, tinc tots els discos d’Alejandro Sanz.

2. Un consell: El que sempre m’han donat a mi i donaré a la meua filla, que amb educació i respecte podrà arribar a tots llocs.

3. Què et fa rabiar? Llegir notícies on els xiquets patixen.

4. Un punt dèbil: Tinc la mania de mossegar-me les ungles.

5. Una ciutat: Per a viure, València. Per visitar, Nova York.

6. El teu pitjor malson: Que facen mal a la meua família.

7. L’última vegada que vas plorar d’alegria: Quan va nàixer Maria.

8. Un desig per a esta nova etapa: Només demane salut, ser feliç amb elles… i comprar-me la bicicleta de carretera! (Riu)

9. Benavites o Cocentaina?… I Barcelona? Sempre Benavites. I m’agrada més Madrid 😉

10. Vull que em recorden com un pilotari… que he fet disfrutar a la gent que m’ha vist jugar i també com un cavaller.

SONY DSC

Dani tanca la porta del trinquet però n’obri una altra: la del temps. Temps per disfrutar de la seua família, dels seus amics que sempre l’han recolzat…, i també per fer quilòmetres amb eixa nova bici de carretera que està al caure. Gràcies per tantíssima amabilitat, a casa et recordarem com un cavaller com tu volies, però també seràs el mitger que va fer història, tot i que no tragues pit. 

Text i imatges: Maria López

———-Versión en castellano——–

SONY DSC

Dani Gómez: «En el 93, no empezábamos la partida hasta que terminaba la etapa del Tour»

La calle de la Torre lo vio dar sus primeros pelotazos. El trinquete de Burriana fue el escenario de su debut en profesionales, en 1993, justo el año en que hizo la mili. Allí coincidió con Kike Gutiérrez -subcampeón del Giro de Italia de 2006-, quien le acompañaría más tarde a comprarse su primera bicicleta. El ciclismo es el deporte que lo ha complementado físicamente, reconoce, para llegar a la élite de la ‘Escala i Corda’.

Dani Gómez (Benavites, 1974) se despide ahora de la pelota con dos Circuitos Bancaja, dos Copas de la Diputación de Valencia, tres Másters, un campeonato del mundo de ‘Llargues i Joc internacional’…, entre una larga lista de trofeos. No se considera el mejor ‘mitger’ de la historia, como tampoco lo hace su ídolo, Alejandro Valverde. Si disputara el Tour de Francia tiene claro quién formaría su equipo. Entre ellos estaría Genovés II, de quien fue ‘gregario’ en 2012 antes de entrar en quirófano. El sábado 1 de abril de 2017 pasará a la historia como el día de la última partida oficial de Dani de Benavites: «Sentí un cúmulo de emociones, por un lado, tristeza porque hubiera querido llegar a la final y por otro lado, contento por la carrera que he completado. He disfrutado mucho de la pelota».

Entrevista en homenaje a su trayectoria

SONY DSC

¿Qué hay de aquel niño que empezó a jugar justo aquí? 

(Respira) Son muchos recuerdos. En esta calle de la Torre le di los primeros golpecitos a aquella pelota de badana. Mi padre jugaba aquí a ‘Galotxa’ y me inculcó la afición, juntos íbamos a los trinquetes a ver a los profesionales. En esa época jugaba Paco Cabanes ‘El Genovés’ y las gradas se llenaban a tope. Y sí, recuerdo que en esta calle yo ya me imaginaba de blanco mientras la pelota rebotaba entre la pared de mi casa y la de la ‘tía Susi’, mi vecina.

El primer recuerdo que tengo tuyo es de una mañana que viniste a casa para ver cómo estaba mi hermano después de jugar -Dani siempre ha luchado para crear afición entre los más pequeños-. Me cuesta verte como un crack, esos detalles no los tienen las estrellas…

Es que yo no me considero ningún crack. ¡Ni mucho menos una estrella! Esto es como si le preguntan a Alejandro Valverde si cree que es el mejor ciclista del mundo, él dirá que ya es un privilegio que lo comparen con los más grandes. Pues yo ya estoy satisfecho de entrar en ese debate. Aunque para mí es el número 1 y no saldrá de España un corredor como él (ríe), pero en mi caso creo que ha habido mejores ‘mitgers’ que yo.

SONY DSC

Ya han pasado 24 años desde aquella primera partida de profesionales en Burriana. ¿Cómo recuerdas ese día?

Con mucha ilusión, yo siempre he querido ser pelotari, nunca he tenido otra idea en la cabeza que no fuera vestirme de blanco. Si pudiera retroceder en el tiempo cambiaría algunas cosas, cuidaría más mi preparación física. Desde que trabajo con Toni Astorgano he rendido mucho mejor, lástima que antes la pelota no estaba tan profesionalizada. Yo he conocido a jugadores que salían con el cigarrillo en la boca, eso ahora sería descabellado. Pero cambiar otras decisiones, como no haber jugado el Individual, pues no. No me vi con condiciones para hacer el rebote o el ‘dau’ y mantengo esa postura.

¿Qué motivos te han llevado a tomar esta decisión?

No fue una decisión de hoy para mañana, llevaba una meses contemplando esa posibilidad porque algunos días llegaba a casa muy cansado y veía que esto se estaba haciendo demasiado largo. Así que trasladé a ValNet mi voluntad de poner fin, quería despedirme disputando la Liga y mostrar un buen nivel en la máxima competición que hay por equipos. También es verdad que con el traslado de mi mujer y la niña a Barcelona todo se precipitó. Creo, sinceramente, que ahora es el mejor momento.

SONY DSC

¿Volveremos a ver en los Valles un ‘mitger’ como tú y un resto como Álvaro?

Ojalá aparezcan y mejores, pero es complicado porque este deporte requiere muchas horas, mucha afición y técnicamente es difícil jugar en un trinquete. Aquí hay buenos jugadores, yo siempre les recomiendo que vayan a ver partidas, que se fijen en cómo se coloca un profesional, de observar se aprende muchísimo.

Se va un pelotari, se queda un ciclista

Dices que ya son muchos años en la élite, ¡pero aún tienes ganas de subir la Rodana en bicicleta! ¿Qué has visto en el ciclismo que no encontrabas en la pelota?

Es mi segundo deporte. Descubrí la bici hará ocho o diez años y no sabes cómo lamento no haberla conocido antes. De pequeño tenía una lesión en la rodilla y gracias al ciclismo desapareció. A partir de ahí, empecé a salir 2-3 días a la semana porque notaba que físicamente me venía muy bien para mi preparación como pelotari. Ah, una anécdota: cuando debuté en profesionales coincidió con el año de ir a la mili, allí conocí a Kike Gutiérrez, quien me acompañó a comprarme la primera bici y con él fui por primera vez en un coche de carrera. Con la de BTT he hecho algunas marchas como la de Caudiel o la de Bronchales. ¡Ahora quiero comprarme la de carretera!

SONY DSC

¿Eres un pelotari de clásicas o te identificas más con un corredor del Tour?

Soy más de fondo y continuidad, de Giro, Tour y Vuelta. Además, como espectador sigo más este tipo de carrera, apunto cuándo suben el Tourmalet, Aubisque, Naranco, Formigal… y puedo estar horas y horas delante de la tele. No quito mérito a los ganadores de clásicas, de hecho, mira el ‘Bala’, bueno, ¡ese lo gana todo! (Se levanta del sofá para imitar cómo ataca Valverde agarrado de abajo del manillar).

Si fueras a disputar un Tour de Francia de pelota, ¿quiénes serían los 7 jugadores que te acompañarían? (Ahora van a reducir el número a 8 corredores en les ‘Grandes Vueltas’, en lugar de 9).

1- Pepe Mezquita: mi confidente.

2- Miguel de Petrer: gran amigo y además está fuerte en bici, me ayudaría en los puertos.

3- Genovés II: es fisioterapeuta y nos vendría genial después de una etapa dura.

4- León: es el Joaquín de la pelota, el buen humor que necesita un equipo.

5- Sarasol II: director de carrera, es inteligencia pura.

6- Toni Astorgano: de preparador físico, también hace bici.

7- Rodrigo: este de cocinero, nos ayudaría a recuperar fuerzas.

dani bici
Dani recorre con la MTB sendas de la Calderona y la Sierra de Espadán. Fotos: Dani Gómez

¿Y qué virtudes cogerías de estos 7 corredores?

Alberto Contador: garra.

Chris Froomeregularidad.

Nairo Quintanasaber sufrir.

Alejandro Valverde: (piensa) de este lo cogería todo.

Peter Saganpotencia, velocidad… Está un poco loco, pero me encanta ver vídeos de él.

Miguel Indurain: si ‘El Genovés’ es el Dios de la pelota, un líder, este es el Dios del ciclismo. Me quedo con todo de él, de hecho, cuando jugábamos en el 93, no empezaba la partida hasta que terminaba la etapa del Tour. Es un mito y también lo hemos vivido en la pelota.

Pedro Delgado:  la personalidad, educación y capacidad de comunicar. ¡Es un crack!

Dani, un gregario de lujo

Has dicho que Paco Cabanes era un líder, pero tú también has hecho de ‘gregario’ del hijo. En 2012, Genovés II vuelve al trinquete después de la lesión y recae otra vez, tenía que entrar en quirófano. ¿Cómo te planteaste esa partida para que él jugase cómodo? (Semifinal: Genovés II y Dani contra Soro III y Javi. Final: contra Álvaro y Jesús).

José venía de una lesión en el codo y luego tenía el hombro también para operar. Por arriba no podía golpear bien, imagínate, un jugador que técnicamente era el número 1, muy completo con las dos manos. Pues yo intentaba quedarme las pelotas que venían más altas o las dejaba para que fueran al rebote. En dos días debía entrar en quirófano. Recuerdo que cuando ganamos se puso a llorar, sentía satisfacción pero mucha rabia a la vez.

Ese mismo año, como vigentes campeones del Bancaja, vuelves a formar equipo con Miguel de Petrer y también se lesiona. ¿Cómo te rearmas psicológicamente para llegar a semifinales -con un joven Santi de suplente- y además, ganar la primera partida?

En ese momento yo me encontraba muy bien, sabía que el brazo estaba fuerte y ganamos la primera semifinal en Pedreguer, fue increíble. Luego en Massamagrell perdimos pero ajustados, y ya en Pelayo, el trío de Álvaro nos ganó fácil. Dos para tres en la ‘Catedral’ es complicado… Semifinales he jugado muchísimas, pero finales, entre unas cosas y otras (ríe), pocas.

La pelota, fuera de Valencia

Coincidí con un amigo tuyo en la Vuelta a España, uno de los mejores pelotaris de todos los tiempos: Juan Martínez de Irujo. Explícale a una persona que no tenga ni idea de las dos modalidades, qué diferencias hay entre la pelota valenciana y la vasca.

La principal diferencia es el peso: la nuestra pesa entre 45 y 50 gramos y la de ellos, 105g. Golpear casi el doble y con esa fuerza es bestial. Ahora bien, esto provoca que la velocidad de la valenciana sea muy superior. Las instalaciones también cambian: en ‘Escala i Corda’ jugamos en trinquete y ellos en frontón.

SONY DSC

Campeón del Mundo de ‘Llargues i Joc internacional’ en el año 2000 y Campeón de Europa de ‘Llargues’ en 2001. ¿Cómo se vive la pelota fuera de aquí?

Fuera de la Comunidad Valenciana no hay trinquetes, se juega en una calle o en un parking mismo de un centro comercial donde dibujan unas líneas en el suelo. No hay paredes, no hay rebotes, tienes el sol de cara, es muy diferente. Con la Selección Española he participado dos o tres veces, pero son modalidades que no me tiran mucho.

Y vamos terminando la partida… Pensabas que te retirarías sin una Copa Diputación y ganaste dos consecutivas. La segunda con dedicatoria especial para tu mujer y la niña que venía de camino. ¿Lo tenías pensado o improvisaste?

En las primeras no tuve mucha suerte y yo me centraba más en la Liga. Cuando gané la primera Copa tendría casi 40 años y en la segunda que estaba mi mujer embarazada pensé que sería un buen detalle dedicársela a mis dos Marías. Desde que tenemos una niña (se emociona) ha cambiado todo…

TEST PERSONAL | Dani en 10 preguntas

1. Una canción: ‘Desde cuándo’, tengo todos los discos de Alejandro Sanz.

2. Un consejo: El que siempre me han dado a mí y daré a mi hija, que con educación y respeto se llega a todas partes.

3. ¿Qué te hace rabiar? Noticias sobre niños que sufren.

4. Un punto debil: Tengo la manía de morderme las uñas.

5. Una ciudad: Para a vivir, Valencia. Para visitar, Nueva York.

6. Tu peor pesadilla: Que lastimen a mi familia.

7. La última vez que lloraste de alegría: Cuando nació María.

8. Un deseo para a esta nueva etapa: Solo pido salud, ser feliz con ellas… ¡y comprarme la bicicleta de carretera! (Ríe)

9. ¿Benavites o Cocentaina?… ¿Y Barcelona? Siempre Benavites. Y me gusta más Madrid 😉

10. Quiero que me recuerden como un pelotari… que he hecho disfrutar a la gente que me vio jugar y también como un caballero.

SONY DSC

Dani cierra la puerta del trinquete pero abre otra: la del tiempo. Tiempo para disfrutar de su familia, de los amigos que siempre le han apoyado…, y también para hacer quilómetros con esa nueva bicicleta de carretera que está al caer. Gracias por tantísima amabilidad, en casa te recordaremos como un caballero como tú querías, pero también serás el ‘mitger’ que hizo historia, aunque no saques pecho.

Texto e imágenes: María López

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s